Sâmiha Ayverdi Anadolu Lisesi / Biyoloji
Forumumuza Hoşgeldiniz...
Forumumuzdan daha fazla verim almak için lütfen Kayıt Olunuz...


OKSİJENSİZ SOLUNUM ( FERMANTASYON )

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek

OKSİJENSİZ SOLUNUM ( FERMANTASYON )

Mesaj tarafından CagatayTas84 Bir Ptsi Şub. 22, 2010 5:20 pm

OKSİJENSİZ SOLUNUM

Bazı canlılar solunumlarında (yani glikozu parçalarken) oksijen kullanmazlar. Oksijen kullanılmadan besinlerdeki kimyasal bağ enerjisinin ATP enerjisine dönüştürülmesi olayına oksijensiz solunum denir. (Oksijensiz solunumun diğer isimleri = mayalanma = fermantasyon) Bir çok bakteri, maya mantarları, memeli hayvanların çizgili kas hücreleri ( O2siz durumda) oksijensiz solunum yapar.
* Günlük hayatımızda oksijensiz solunumun görüldüğü olaylara örnekler:

●Peynir, yoğurt, turşu, soya sosu, ekmek yapımında bazı bakteri ve mantarların oksijensiz solunum yapmalarından faydalanılır.

●Ağır ve uzun egzersizler yaptığımızda çizgili kaslarımız oksijeni yeterli alamaz. Bu anlarda kas hücreleri oksijensiz solum yapar. Bunun sonucunda kaslarda yorgunluk hissi veren bir tür asit birikir. Kas hücreleri normal temposuna geçtiğinde bu hücreler yeniden oksijenli solunum yapmaya devam eder.

1. Etil Alkol Fermantasyonu

Glikoliz sonucu oluşan 3 karbonlu pirüvik asit, ortama CO2 vererek 2 karbonlu Asetaldehite dönüşür. Asetaldehit glikoliz evresinde oluşan NADH2'lerin hidrojenlerini (H) tutarak etil alkole dönüşür. İndirgenen NAD glikoliz evresinde tekrar kullanılır. Bu fermantasyon sitoplazmada gerçekleşir.

------------------------------------------------------------------------------------

2. Laktik Asit Fermantasyonu

Laktik asit fermantasyonu, oksijen yokluğunda bazı bakteri ve hayvan hücrelerinde görülen bir fermantasyon biçimidir.

Normalde, glikoz glikoliz yoluyla parçalanır, iki molekül ATP, iki molekül NADH ve iki molekül pirüvat elde edilir. Ancak, NADH moleküllerinde bulunan hidrojen atomunun başka bir moleküle aktarılarak NAD+'nın tekrar oluşturulması gerekir ki yeni glikoz molekülleri parçalanmaya devam edebilsin.

Ortamda yeterli oksijen olduğu zaman NADH molekülünde bulunan hidrojen bir takım ara moleküller aracılığıyla sonunda oksijene aktarılır ve glikolizin ilk aşamalarında ortaya çıkan bir hidrojen iyonu da kullanılarak bir molekül su meydana gelir. Bu süreç sırasında hücreye enerji sağlayan ek ATP molekülleri açığa çıkar.

Ortamda oksijen bulunmadığı zaman pirüvatın laktik aside dönüşmesi NADH'den tekrar NAD+ elde edilmesini sağlar. Laktat daha fazla parçalanamasa dahi NAD+ yenilendiği için yeni glikoz moleküllerinin parçalanmasında kullanılabilir, az miktarda ATP üretimi sağlanır. Laktat hücreden dışarı difüzyonla çıkar.



En son CagatayTas84 tarafından C.tesi Mart 13, 2010 8:11 pm tarihinde değiştirildi, toplamda 2 kere değiştirildi

CagatayTas84

Mesaj Sayısı: 9
Kayıt tarihi: 22/02/10

Kullanıcı profilini gör

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Geri: OKSİJENSİZ SOLUNUM ( FERMANTASYON )

Mesaj tarafından Emir Demircan Bir Paz Mart 07, 2010 6:47 pm

sağol çağatay çok iyi hazırlamışsın

Emir Demircan

Mesaj Sayısı: 7
Kayıt tarihi: 15/02/10

Kullanıcı profilini gör

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Geri: OKSİJENSİZ SOLUNUM ( FERMANTASYON )

Mesaj tarafından CagatayTas84 Bir C.tesi Mart 13, 2010 8:01 pm

sağol emir demircan sizler için her şey cheers

CagatayTas84

Mesaj Sayısı: 9
Kayıt tarihi: 22/02/10

Kullanıcı profilini gör

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön

- Similar topics

Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz